SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

glukoza w p nie

  • Badanie Amerykańscy naukowcy, szukający rozwiązania na poprawę wchłanialności kreatyny przeprowadzili eksperyment z 47 sportowcami płci męskiej w wieku od 19 do 21 lat. Badanie trwało 8 tygodni, a uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: grupa placebo przyjmowała 70g glukozy, grupa druga 70g glukozy z dodatkiem 5g kreatyny, grupa trzecia 3,5g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4803 Data: 2019-08-07 08:01:08
  • Jakie owoce jeść przy cukrzycy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia.  Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 636 Data: 2023-03-25 06:28:08
  • [...] są transportowane, a glicerol jest zużywany do ponownej estryfikacji lub do glukoneogenezy (w postaci fosforanu dihydroacetonu w wątrobie). W procesie glukoneogenezy glukoza powstaje np. z aminokwasów (biorą się np. z rozpadu mięśni), glicerolu (rozpad trójglicerydów) czy mleczanów (np. intensywna praca mięśni w warunkach beztlenowych). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5953 Data: 2019-02-01 11:25:07
  • [...] i o 12% podczas kolejnych 15 sekund ćwiczenia. Później udział kreatyny nie występował, ponieważ organizm zaczął pozyskiwać energię z innych źródeł (np. glikogen, czyli glukoza zgromadzona w mięśniach). W drugiej konkurencji odnotowano zwiększenie czasu biegu do odmowy o 13%. Podsumowanie Wyniki pokazują, że suplementacja kreatyną pomaga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1844 Data: 2023-01-08 17:16:03
  • Pyszne sosy bez cukru w Twojej kuchni

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 646 Data: 2024-05-16 13:12:49
  • ALLNUTRITION YEAST PROTEIN - Rośnij jak na drożdżach!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dużej powierzchni terenu do wzrostu i nie zubożają gleby. Wytwarzanie produktów na bazie np. S. cerevisae odbywa się w komorach, do których dostarczane są tlen oraz glukoza. Szczep ten jest szczególnie ciekawy, gdyż przyczynił się do ważnych odkryć w historii żywienia ludzkości. Nazywany jest piekarniczym, ponieważ pierwsze w historii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1116 Data: 2022-09-28 17:10:10
  • Węglowodany: uzależnienie od słodyczy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    To fakt, że posiłki bogate w cukier sprawiają ogromną przyjemność. Kto z nas nie uwielbia czekoladek, ciastek czy innych słodyczy? Sprawiają nie tylko ogromną przyjemność dla naszego podniebienia, ale również są pomocne w chwilach gorszego samopoczucia. Wiedzą o tym w szczególności kobiety, które bardzo często nie wyobrażają sobie pewnego etapu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3563 Data: 2017-12-17 12:33:32
  • Diety, a odchudzanie i cholesterol

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] stosowanie diety niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej, niemniej niewiele wskazuje, by destrukcyjny. O wiele gorzej przedstawia się zalewanie ustroju cukrami prostymi (glukoza, fruktoza) lub dwucukrami (np. sacharoza), co może mieć wpływ na stężenie trójglicerydów, insulinooporność, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko pojawienia się raka i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 534 Data: 2023-02-06 08:18:16
  • Dążenie do uzyskania odtłuszczonej sylwetki dla milionów ludzi staje się głównym celem. Szczególnie istotne znaczenie ma to obecnie, gdy okres pandemii zostawił swój "ślad" także na naszej wadze. Co robić, aby zmaksymalizować utratę tłuszczu? Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować trening, pracując np. od czasu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2652 Data: 2021-05-31 14:08:11
  • Początki z treningami siłowymi i wyobrażenia o naszej sylwetce bywają różne. Zazwyczaj adepci patrzą na sylwetki mistrzów i marzą o tym, aby ich mięśnie również były szybko ogromne, a sylwetki godne pochwały. Jednak nie wszystko jest takie proste i jednoznaczne jakby się wydawało. Nie wystarczy złapać tylko za sztangę, jeść i odpoczywać, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15691 Data: 2017-08-21 09:37:37
  • [...] Wiemy, iż duże dawki fruktozy podane dożylnie potrafią zabić człowieka. Ogólnie w badaniach wykazano, że spożycie wszystkich rodzajów cukrów, glukozy, fruktozy, sacharozy (glukoza + fruktoza), maltozy oraz cukrów wolnych występujących naturalnie o 27% zwiększało śmiertelność ze wszystkich przyczyn w badanej grupie. Podobne zależności [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1840 Data: 2022-01-13 14:46:32
  • Kwas alfa-liponowy, w skrócie ALA, to bardzo silny przeciwutleniacz, który zdobywa coraz większą popularność wśród sportowców. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi związanymi z wytwarzaniem energii w organizmie oraz przyspieszaniu metabolizmu. Podsumowanie Kwas alfa-liponowy to świetny antyoksydant, który wspiera nas we [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1806 Data: 2019-10-11 09:09:55
  • Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5124 Data: 2020-03-21 10:28:23
  • Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie  Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5386 Data: 2021-01-25 19:20:28
  • Rodzaj diety, a trójglicerydy i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] smalec, śmietana) słynie z negatywnego wpływu na zdrowie, jeśli dostarcza się ich w nadmiarze. Tak samo nie należy pisać o diecie „wysokowęglowodanowej”, bo czym innym jest glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza a np. źródła w postaci skrobi (makarony, kasze, ryż, płatki owsiane itd.) To, że ktoś dostarcza dużo węglowodanów, wcale nie oznacza, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1606 Data: 2021-12-07 09:13:29
  • [...] problem tkwi w tym, iż inaczej oddziałują węglowodany złożone (np. ryż brązowy, makaron razowy, płatki owsiane), a inaczej te o szybkiej kinetyce (soki, słodzone napoje, glukoza, owoce). Tak samo różne będzie oddziaływanie protein pochodzących z jajek, a np. białka serwatkowego czy kazeinowego. Inaczej działa mała porcja węglowodanów, inaczej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2855 Data: 2020-04-10 10:26:38
  • Nie jest prawdą, że nawyki są tak silne, iż nie jesteśmy w stanie ich zmienić. Faktycznie, głębsza ingerencja w tryb życia i stosowaną dietę może nastręczać problemów. Dlatego proponuję metodę małych kroków. Nie musisz od razu wywracać wszystkiego do góry nogami, spróbuj powoli np. wdrażać spacery po posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 694 Data: 2023-11-01 20:41:48
  • Jeśli chcesz, możesz pobawić się w eksperyment. Wejdź do klubu fitness i spytaj dowolnej osoby, z czym kojarzy mu się suplement o nazwie: glukozamina. Mam nadzieję, że jestem w stanie przewidzieć wyniki tego eksperymentu. Idę o zakład, że dominującą odpowiedzią będą skojarzenia z aparatem ruchu i stawami. Faktycznie nie jest to skojarzenie wzięte [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2486 Data: 2021-09-06 19:26:49
  • Co to jest cukier dodany i jak wpływa on na nasz organizm?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 833 Data: 2023-05-03 09:56:39
  • Naukowcy postanowili zbadać wpływ treningu na tolerancję glukozy. Wybrano 26 mężczyzn w wieku około 55 lat 8 z cukrzycą, 12 z upośledzoną tolerancją glukozy, 6 z hiperinsulinemią z normalną tolerancją glukozy Przydzielono ich do grup: treningu siłowego (8), treningu aerobowego: bieżnia chodzenie lub jogging (8) grupy bez treningu - grupy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1917 Data: 2020-02-07 16:14:00